Pametan je ovaj naš narod (bar je bio), pun pametnih poslovica. Prva koja mi je pala na pamet kad sam krenula u avanturu zvanu "prvi post u 2011.g" jeste sledeća: BOLJE IKAD NEGO NIKAD.
Ne mogu se baš pohvaliti sa ažurnim, redovnim postiranjem pa sam došla u situaciju da pošto je ovo ipak prvi ovogodišnji post red bi bio da stavim i koju novogodišnju slikicu...
Mislim se...kako li će to izgledati sad na početku februara?! Kao- prošla ona prvojanuarska, pa prošla i pravoslavna...i kineska...ili nije? Odem na wikipediju-kad gle slučajnosti! Sutra je prvi dan kineske nove godine!
E pa SREĆNA VAM NOVA GODINA! Ova ili ona...
Kažu da je ova godina- godina zeca.
Ovo nisu zečevi...nemaju nikakve veze sa zečevima...a ni sa Novom Godinom...
To su (bili) slavski kolači.
Komentari su bili od "jel ovo za jelo" do "koji pre da uzmem". S obzirom da sam ih sve pravila prvi put, zadovoljna sam i ukusom i izledom. Svaka vrsta ima dodirnih tačaka sa onom drugom...takve kombinacije da mi je sa ove vremenske distance potreban izuzetan napor da se prisetim. Ajd da probam:)
Krenimo redom od broja 1a:
Ispekla sam koru po sledećem receptu
3 žumanca
170 gr šećera umutiti
posebno u činiji izmešati 200 gr brašna, 2 kašike kakaoa, 1 prašak za pecivo, 1 kašikicu cimeta i ribanu koricu limuna (nije neophodna)
dodavati u žumanca suve sastojke naizmenično sa 2 dl mleka i 1 dl ulja
Peći u podmazanom i pobrašnjenom plehu.
Ispečen i ohlađen kolač izmrviti.
Posebno umutiti 1 pavlaku sa 150 gr šećera (kašikom).
Pa izmešati pavlaku sa izmrvljenom korom (rukom izmesiti) tako da mogu da se oblikuju kuglice. Od smese napraviti kuglice veličine srednjeg oraha (zavisi od veličine kalupa).
E a onda otopiti čokoladu za kuvanje sa malo ulja i sipati po kašiku u modle za minjone (ja lično ih nemam, koristim plastiku iz neke davne bombonjere). Dok je čokolada tečna ubaciti u nju kuglicu testa i utisnuti prstom da se čokolada lepo razlije po rubovima ali da gore ostane okruglo. Ostaviti da se dobro ohladi i stisne čokolada. Ukoliko vam nije jasno, bacite pogled na sliku:
Čokolada je ustvari "čašica" iliti dno kolačića.
Pošto u koru idu samo žumanci, belanca sam iskoristila kasnije-1 belance umutila sa šećerom u prahu, dodala rozu boju i dobila glazuru iliti "icing". Druga dva belanceta sam iskoristila za kolačiće pod brojem 1b. A kolačići 1b potiču od kolačića pod brojem 2.
Spremni?
Evo ga recept:
bilo koji oprobani recept za medene kore!
Ja sam ga našla na nekom blogu, možda i coolinarici...cannot remeber...
S obzirom da sam ih prvi put pravila i da u receptu piše "tanko razvući 4 kore", moja prva tanka kora se presušila i ispala kao keksić. Onda sam ja one tri premesila da budu ipak malo deblje...Pečene sam premazala džemom od trešanja (domaćim:), bitno je da je kiselkast da kolač ne bude otužan...
Za fil sam skuvala puding od čokolade (sa mlekom ) i dodala margarin umućen sa šećerom.. Gore ide glazura od čokolade Ništa posebno ali u kombinaciji sa kiselkastim džemom, gorkastom čokoladom i ukusom meda u korama-izvanredno!
Pošto ne volim da bacam hranu i trudim se da sve što racionalnije iskoristim, onu koru što se presušila sam izmrvila
Ona dva belanceta (gore spomenuta) ulupala sa 300 gr šećera, dodala 150 gr mlevenih oraha i gore izmrvljenu koru. Dobro umesiti rukama da mogu da se oblikuju kuglice (opet:)...
Kuglice malo uvaljati u šećer u prahu i
stavljati u kalupčiće. Ja koristim podmetače za kinder jaja:), lako ih je nabaviti a oblik im je super jer kolači dobiju izgled cupcake-a. Elem, kuglicu utisnuti dobro i napraviti udubljenje u koji će doći fil. Fila sam imala dve vrste. Prvi je bio ostatak onog puding fila, a drugi je bio fil od žumanaca kuvanih na pari:
3 žumanceta i jedno celo jaje se umute sa 6 kašika šećera u prahu, 1 kašikom mleka i 1 kašikom brašna. Kuva se na pari. Na kraju dodati 100 gr čokolade za kuvanje. Kad se ohladi, dodati dobro umućeno 200 gr margarina (ili maslaca) sa malo šećera u prahu. Filuju se špricem...
Zar ne izgledaju njami?
Novogodišnji su bili tradicionalni, oprobani...po pojedinačnim željama ukućana...samo mi nije jasno otkud su mi na pamet pale breskvice?! Zalutale...samo mi je jedno jasno po pitanju breskvica-skoro ih neću praviti!
Нема коментара:
Постави коментар